En rutebuss kjører over en bro i Oslomarka. Foto: Øivind Haug

Rekk opp hånda de som tenker at 4 timer reisevei er motiverende

Så har vi det svart på hvitt. Med høyresidas “fritt skolevalg” kan elever på videregående skole ende opp med 4 timer reisevei for å komme seg til skolen og hjem igjen.

I Fylkestingsmøtet 13.12.24 presset Høyre med sine blåblå venner gjennom ny inntaksordning for opptak til videregående opplæring i Buskerud. Navnet på ordningen er fritt skolevalg.  I praksis betyr det at alle elever i fylket konkurrerer med alle andre elever om alle plasser. De med best karakterer kommer inn på førstevalgene, deretter blir elever fordelt. Vi ville kjøre en større prosess, se på konsekvensene og få litt mer «kjøtt på beinet» som det heter. , Vi ville vite mer om hvorfor ingen av faginstansene i høringen ønsket det nettopp Høyre ville gjennomføre, men advarte mot det. Vi ville bruke 2024 på å se på løsninger og legge frem en forskrift som svarer ut de bekymringene som foreligger. Målet vårt var at politikken og inntaksordningen for Buskerud støttet opp om målsetningen om at flere elever skal fullføre og bestå.

Alle elever har rett til å komme inn på 1 av 3 søkte valg i videregående opplæring, men med inntaksordningen de blåblå har vedtatt for Buskerud, er det ingen garanti for at elevene kommer inn på nærmeste skole som har utdanningsvalget de har søkt. Ungdommen kan bli sendt til en annen skole, et helt annet sted i Buskerud. Akkurat dette har vi i Arbeiderpartiet med flere advart mot, i valgkampen, og etter valget, men de blåblå har ikke villet lytte.

 I valgkampen så vi mange leserinnlegg som handlet om friheten elevene ville få med ny inntaksordning.  Det skulle innføres en reisegaranti, litt som svar på kritikken om at elever kunne få lang reisevei som konsekvens av de med sterkeste karakterers frihet.

Leder av hovedutvalget for opplæring Simen Murud har uttalt følgende til Drammens tidende:

«Reisegarantien sikrer samtidig at ingen elever må reise langt vekk. Ingen ønsker at noen må sette seg på en buss i flere timer til en skole de ikke ønsket å gå på, derfor vil en reisegaranti sikre at det ikke skjer.»

Med etter valget ble det tyst om reisegarantien. I fylkestinget ble det beroliget med at dette skulle håndteres på en god måte, uten å utdype hva det ville bety. Nå har vi svaret på Høyres løsninger Til hovedutvalgsmøtet for opplærings møte den24.1.24 kommer det en orienteringssak hvor fylkeskommunedirektøren viser hvordan høyresiden politikk skal gjennomføres. Da kommer det frem at reisegarantien til høyre betyr en reisetid på to timer fra dør hjemme til dør skolen, og tilsvarende hjem igjen, med reiseplanleggeren til Brakar som kilde for utregning.

Da vet vi med sikkerhet hva Simen Murud mener når han snakker om langt vekk og flere timer. Det er altså flere enn 4 timer som gjelder. Med 4 timer som parameter i reiseplanleggeren til Brakar, er det ganske mange elever som fort kan sendes på kryss og tvers av fylket fra høsten av.

Så er det i saken og i vedtaket satt av noen plasser for å sikre at elever ikke få for lang reisevei, og det er bra! Men man har altså nå sagt at elever kan, for at fylkeskommunen skal oppfylle sitt krav om å tilby videregående opplæring sendes til en skole de ikke har søkt på, med en reisetid på opptil 4 timer hver dag, før de får for lang reisevei

VI har advart om at dette fort kan føre til økt frafall, umotiverte elever og økte reiseutgifter, noe nærskoleprinsippet som var og vi ønsket videreført, ikke hadde utfordringer med.

I en tid der andelen yngre i befolkningen minsker og vi trenger stadig mere arbeidskraft, har vi ingen ungdom å miste. Tallene for Buskerud og Buskerud geografien i Viken har vært gode for fullføring, og ikke minst fagbrev sett opp mot resten av landet, og sist Høyre styrte fylkeskommunen. Fortsatt har vi en jobb å gjøre for at enda flere elever fullfører og består videregående opplæring. Dette er en oppgave som ikke bare handler om inntaksordning, men når inntaksordningen har karaktersnitt og 4 timer reisevei som premisser, vet vi at mange elever som jobber ekstremt hardt for en middels karakter, ikke møtes med de beste muligheter. Da er det ikke innsatsen som teller, men karakteren.

 Når nå karaktersterke elevers frihet skal prioriteres fra Høyre, vil samfunnet og ungdommen tape.

Var Høyres reisegaranti viktigst før valget, eller kommer det korrigeringer? Det gjenstår å se, og vi blir glade for om de nå tar grep om konsekvensen av egen politikk. Vi vil følge utviklingen nøye, og om ikke høyresiden snur når vi får flere konsekvenser på bordet, er det muligheter ved fylkestingsvalget i 2027. Da må man ikke a seg forlede av ord som frihet og muligheter, for det gjelder bare for de flinkeste. Jeg spøkte med at Høyres reisegaranti var en garanti om reisevei. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle få så rett. Beklagelig.

Mons-Ivar Mjelde

Gruppeleder for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets alternative forslag til vedtak om ny inntaksordning

Eksisterende forskrift videreføres for skoleåret 2024-25

Fylkeskommunedirektør kommer tilbake til hovedutvalget for opplæring med forslag til prosess som i større grad belyser positive og negative sider ved de 3 forskjellige inntaksordningene som er skissert i saken og det forberedes ny høring av alternative forskrifter og vedtak høsten 2024